Politie basisteamHaringvliet neemt de tijd voor mensen met vragen.

Politie basisteam Haringvliet stond de afgelopen week met hun Mobiel media lab op verschillende locaties. VP Actueel nam er een kijkje en ontdekte dat het politieteam ontzettend vriendelijk is en je echt alles mag vragen en zeggen.

Mobiel media lab?

Een speciale wagen dat ingericht is als een klaslokaal en de naam draagt ‘Mobiel media lab’, het ziet er indrukwekkend uit maar eenmaal bij ‘de bus’ is de gastvrijheid hartverwarmend. Het is eigenlijk vooral een gezellige bezoek waard voor iedereen die er een beetje nieuwsgierig van wordt. Zodra je een kijkje gaat nemen dan zie je in plaats van een strenge oom agent, vooral de mens achter het uniform die de tijd neemt om je vragen te beantwoorden, naar je verhaal te luisteren en je krijgt ook advies of hulp als je dat nodig hebt. Wanneer de politie voorlichting wil geven en voor de burgers een extra initiatief onderneemt dan rijdt het Mobiel media lab naar diverse locaties door het hele land. 

Afgelopen week werd het thema drugslabs en drugsafval besproken.

Mobiel media lab bij Jumbo Brielle. Bron: Drone Film Nederland

Drugslab?

Een drugslab zit meestal in een schuur of een bedrijfspand. Het is geen laboratorium waar veilig wordt gewerkt, eerder een soort keuken waar wordt gemengd en gemorst. Er wordt synthetische drugs geproduceerd en daarbij komen giftige gassen of dampen vrij. Denk aan de geur van anijs of benzine. Om de verspreiding van deze geur tegen te houden worden locaties waar deze zware drugs worden gemaakt zoveel mogelijk afgesloten en regelmatig zwaar bewaakt. Het komt ook voor dat er in een normaal woonhuis of in garageboxen drugs activiteiten zijn. Het kan opvallend zijn dat er dan op ongebruikelijke tijdstippen activiteit is terwijl de locatie op andere momenten juist opvallend stil lijkt. Je kunt daarbij denken aan af en aanrijden van auto’s of busjes, gesloten, beslagen, afgeplakte ramen, het (ver)plaatsen van vriezers, blauwe of grijze vaten, grote vloeistofcontainers, extra onluchtingspijpen op het dak, en de onduidelijkheid of een pand daadwerkelijk wordt bewoond, of daadwerkelijk een bedrijf huisvestigt. 

Bron: Opsporing verzocht

Pet Flesjes met cola uit een kleine bus?

Waar we bij afval denken aan een vuilniszak langs de kant van de weg gaat het bij drugsafval om het dumpen van chemische middelen. Niet zelden is er een drugslab in de buurt van waar het afval wordt gedumpt. Maar het is vooral gevaarlijk voor de gezondheid, het milieu en de mensen en dieren die het aantreffen. Drugsafval zijn vaak plastic vaten met vloeibare substanties met vreemde geuren. Midden in de nacht of op rustige momenten wordt het afval gedumpt door bestelbusjes of kleinere vrachtwagens. Wanneer u vermoedt drugsafval te hebben aangetroffen bel dan de politie. Het afval aanraken kan schadelijk zijn voor de gezondheid, het opruimen gebeurt dan ook door gespecialiseerde teams die beschikken over beschermende kleding en maskers. Het is voorgekomen dat een donkere substantie drugsafval in pet flesjes werd aangetroffen. Pet flesjes kunnen makkelijk door kinderen of dieren worden meegenomen met alle risico’s van dien.

Gebruik van pet flesjes.

De burgemeester van Brielle

Burgemeester Rensen van de gemeente Brielle nam ook een kijkje toen het Mobiel media lab op het parkeerterrein van de Jumbo stond. Hij gaf aan het Mobiel media lab geweldig te vinden en het de samenwerking tussen politie en burgers vergroot.

 ‘Dat de politie ten midden van de burgers zich zichtbaar inzet is goed voor het vertrouwen. Helaas is het noodzakelijk om de drugslabs en het afval onder de aandacht te brengen en zijn de burgers hard nodig om de strijd tegen de drugsoverlast te winnen.’ 

De vier collega’s van het politie basisteam Haringvliet beamen dat. Een van de agenten zegt hierover:

‘Vaak denken mensen ‘Als wij het weten dan zal de politie het ook wel weten’ , of ; ‘Er heeft vast al iemand de politie gebeld’. Maar helaas zien we echt niet alles en hebben we de hulp van burgers echt nodig om de leefomgeving voor iedereen goed te houden’. 

Veel drugsafval; soms tref je een aantal items aan..

Je kan ons echt altijd aanspreken

Het is een misvatting dat de politie geen tijd kan maken om een gesprek mee aan te knopen als je hen ziet op straat. Politie basisteam Haringvliet wil de mensen op het hart drukken dat zij altijd aanspreekbaar zijn, voor iedereen. 

Heeft u een bezoekje gemist? 

Het Mobiele media lab is een succes, burgers zijn blij met het initiatief en de mogelijkheid even langs te gaan op een manier die laagdrempelig is. 

Van 21 tot 24 september en van 23 tot 26 november komt het media lab van de politie opnieuw tegen. Heeft u ze dit keer gemist dan kunt u altijd opnieuw terecht.

Uiteraard kunt u ook terecht via het politiebureau, uw wijkagent, of het politie telefoonnummer: 0900-8844

Wilt u iets bespreken en doet u dat liever anoniem?

Meld misdaad anoniem: 0800-7000 helpt u zonder uitwisseling van persoonlijke gegevens verder.