Zwartewaal: Nieuw technisch en speels parcour voor mountainbikers.

Moeilijkheidsgraad Blauw en Rood. 

Zes jongens uit Zwartewaal hebben met elkaar een mountainbike parcour gecreëerd rondom de put van Heenvliet. Het parcour is ruim vijf kilometer door deels bebost gebied en biedt uitdagingen die behalve speels, ook bijzonder en technisch zijn. Nabij de start aan de Bernissedijk is er gelegenheid tot parkeren. Het parcour is officieel nog niet geopend maar er kan al wel gereden worden.

De jongens kennen elkaar uit het dorp Zwartewaal. 

Sander Braal ( 21 ) Mark Braal ( 19 ) Stan den Oude ( 15 ) Tim Veldheer ( 15 ) Thomas van der Hoek ( 14 ) en Lesley Looij ( 14 ) zetten zich in om van het parcour een succes te maken. Een jaar geleden ontstond dit idee om uit de “coronaluiheid” te komen en zijn ze aan de slag gegaan. Ondanks de jonge leeftijd zetten zij rondom de Put van Heenvliet een parcour uiteen met een ondernemende en professionele aanpak. De gemeente Brielle is akkoord maar de financiering daarmee nog niet geregeld. Er is nog materiaal nodig waarmee de jongens zelf beter kunnen werken. Met name tuin- en groen materiaal en een kruiwagen zouden erg welkom zijn. Ze hebben alles tot nu toe met een gebrek aan materiaal gedaan. Dat zie je echter niet terug in het resultaat waar zelfs mensen in de omgeving die zelf niet fietsen enthousiast door raken. Er een kantelbrug, een variatie aan singletrails, vlonders, jumps, snelle bochten. De jongens hebben eigenhandig de paden aangelegd en alle uitdagende elementen. 

De conditie van de paden zijn goed, de ondergrond is voldoende hard voor een goede grip en de jongens hebben waar nodig na het testen van het parcour de nodige aanpassingen gemaakt voor een veilige rit, ook bij hogere snelheden.

De jongens vinden de veiligheid van het parcour belangrijk en houden ook rekening met de natuur. Ze zijn zich bewust van de dieren in de omgeving, waaronder een aantal bevers en vogelsoorten die er broeden en hebben met de aanleg rekening gehouden dat de dieren niet gestoord worden. Het afval dat zij aantroffen hebben ze verwijderd en op eigen initiatief een prullenbak en een bord met veilige instructies geplaatst. Regelmatig contact met de groenvoorziening helpt hen daarbij. 

CLASSIFICATIE

De route is bij uitstek geschikt voor de technische mountainbiker maar kan tegelijkertijd ook goed gereden worden door kinderen, er is ook een aparte lus van een kilometer. De singletrails kunnen in verschillende moeilijkheidsgraden worden ingedeeld. Blauw voor eenvoudig (So, S1), rood voor middelzwaar (S2) en zwart voor zwaar (S3-S5). Het parcour van Zwartewaal biedt blauwe en rode singletracks. Door uitdagende hindernissen is er wel enige techniek vereist. Het zou een goede plaats zijn om mountainbike clinics te verzorgen. 

HULP GEVRAAGD

De jongens zijn afhankelijk van donaties en kunnen nog een wat hulp gebruiken. Materiaal zoals een kruiwagen, tuin en groen gereedschap en houten planken zijn erg welkom. Ook een financiële bijdrage wordt gewaardeerd om hen verder te helpen bij de opbouw.

CONTACT MET DE JONGENS

mountainbikezwartewaal@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/Mountainbike-parcours-Zwartewaal-109312721262897

Instagram: mtb.zwartewaal

EEN SPECIALE DANK AAN..

Er zijn een aantal sponsoren betrokken bij het project van de jongens. Bezemer b.v. uit Zuidland bezorgt hen de benodigde paaltjes, Troxy Coat uit Zwartewaal helpt hen bij de route bordjes, Studio10Nine uit Zwartewaal heeft hen de truien gesponsord waarop MTB CREW ZWARTEWAAL op staat en hun logo dat gemaakt werd door ROWX_ART.