Kinderen van Zwartewaal krijgen de teugels in handen; Monica Bleiksloot liet hen kennismaken met Zorro en Willy.

Het afgelopen paasweekend konden kinderen uit Zwartewaal een gratis rondje rijden op de twee beroemdste paarden in het dorp. Op zaterdag en zondag bood Monica Bleiksloot de kinderen aan een rondje te rijden op Zorro en Willy. Dit initiatief werd direct enthousiast gesteund door een aantal ondernemers en vrienden en zo ontstond er voor de kinderen en de paarden een leuke ochtend samen.

Een lief bedankje

Zorro en Willy rijden wel eens met hun berijders door het dorp. Vooral Zorro valt op doordat hij een grote Fries is en iedereen kent Willy die sinds een jaar of twee samen aan het rand van het dorp hun stal hebben staan. Toen eigenaresse Monica vanuit Hellevoetsluis in Zwartewaal kwam wonen kreeg ze kans het stuk grond met de stal over te nemen. Momenteel is ze bezig de stal op te knappen. Het wonen in Zwartewaal bevalt haar goed. Monica is behalve ‘de paarden mevrouw’ ook een een gezicht dat je tegen kan komen in de haven, ze heeft een boot en draait bardiensten bij WSV de Watersportvereniging Zwartewaal. 

Jonge meiden helpen gezellig mee bij de stal

KINDEREN KOMEN BIJ DE PAARDEN KIJKEN

Monica merkte dat er regelmatig kinderen bij de paarden komen kijken en realiseerde zich dat het voor de kinderen misschien leuk zou zijn om een keertje te mogen rijden. 

‘Als ik van het landje afkom, spelen er altijd wel kinderen op het plantsoentje of bij school, en die komen altijd aanrennen ‘Hallo Zorro en Willy!’ en ‘Mogen we aaien?’ En de laatste weken viel het me zo op dat elke keer als ik van het landje afkwam dat er zoveel kinderen waren en toen dacht ik een week of twee geleden; ‘Ja die kinderen hebben ook niks, Moon.’ In een keer viel dat kwartje, die kinderen kunnen niet naar sport, helemaal niks. En ik wordt iedere keer begroet dus toen dacht ik daar moet ik gewoon wat mee doen.’

Een paar weken geleden besloot Moon een oproepje te plaatsen via de Facebook website ‘Mijn buurt – Zwartewaal’ om te kijken of er animo voor zou zijn. Binnen mum van tijd kreeg ze dertig aanmeldingen. Het idee was om de kinderen op zaterdagochtend een klein parcour te laten rijden. Maar door de vele aanmeldingen werd de zondagmorgen er ook bij gedaan.

‘Ik was er zelf vanuit gegaan, nou als er vijftien kinderen komen is het veel. En toen plaatste ik het op Facebook en binnen twee uur had ik al dertig aanmeldingen. Dat ging keihard! Dus ik dacht het is toch paasweekend, al die kinderen blij laat ik de zondagochtend ook erbij pakken.’

Toen de aanmeldingen opliep tot veertig konden er geen nieuwe aanmeldingen meer bij. Het was nog best een klus iedereen in te delen in tijdvakken. Meer dan is ook voor de paarden niet meer goed. Zorro is tenslotte al tweeëntwintig jaar. Hij is al bij Monica sinds hij nog maar tien maanden oud was. Ze hebben een speciale band en samen dressuur gereden.

Dressuur met Zorro. Foto: Bert Spits Fotografie

SPONTANE ACTIE 

Doordat er corona maatregelen van kracht zijn en paarden sterke dieren zijn dacht Monica ook meteen aan hoe zij haar plan zo veilig mogelijk kon uitvoeren. Ze deelde haar idee ook op haar privé account op Facebook en direct reageerden een aantal vriendinnen en toen ging het balletje rollen.. 

‘Wat leuk Moon, heb je hulp nodig?’ Dat is zo leuk al het enthousiasme en ik kon alle hulp gebruiken bijvoorbeeld om met de paarden en de kinderen mee te lopen, het parcour uit te zetten en ik dacht meteen hoe kunnen we iets extra’s. Er kan niet veel, je moet aan de corona denken.. Toen ben ik naar mijn baas gegaan. Ik werk bij Reym, industriële reiniging, en mijn baas wilde de mondkapjes, gel en het afzettingslint wel sponsoren. Ik bestelde online de haarnetjes voor de hygiëne en heb kleurplaten gedownload. En toen vertelde ik het aan Arjan van der Jagt van klus en onderhoudsbedrijf van der Jagt en zei het zou leuk zijn als er een snoepje kan worden gegeven aan de kinderen en hij wilde wel chips voor de kinderen sponsoren. Hij vertelde het weer door en toen kregen we van de ‘De Wifi Doctor’ uit Hellevoetsluis pakje limonade erbij. Dat was zo leuk. Mijn vaste bijrijdster Mariëlle Ouwendijk, haar man Mike Buitendijk is schilder en die zei dan sponsoren wij een snoepje erbij. Toen hadden we ineens een zakje chips, een pakje limonade, een snoepje, een kleurplaat van paarden.. Ik vroeg bij Attent of ik de lijst met de indeling op mocht hangen in de supermarkt en heel spontaan vroeg de eigenaar Jan ‘wat heb je verder nog nodig? En ik vertelde wat we inmiddels al hadden en we kregen er spontaan nog wat extra chips bij en van die fijne grote broodzakken zodat we alles in de zakken voor de kinderen konden verdelen.’   

BLIJE VOLDOENING 

Moon straalt als ze vertelt en de foto’s laat zien die ze van de kinderen op de paarden heeft genomen. Een van de kinderen die geholpen heeft is Nikki van elf jaar. 

‘Dat is echt mijn moppie, mijn kleine Anky. Ze loopt al een jaar bij mij en de paarden en doet het zo leuk. Ze heeft heel goed meegeholpen met meelopen en zadels schoonmaken. Het zien van zoveel glimlachen, de lol en de liefde.. het is supergaaf! Ook de ouders gaven aan blij te zijn met deze spontane actie.’

In totaal waren ze met zeven meiden in de weer om de kinderen een fijn moment met de paarden te bezorgen. Mariëtte Ouwendijk, Gerda Kalkman, Nikki van Tienen, Karin, Francis Haas, Mariëlle van Engelenburg en de sponsoren hebben er samen met Moon een succes van gemaakt.

ZOMERVAKANTIE

De positieve reacties van de Zwartewalers blijven nog steeds binnenkomen bij paarden mevrouw Moon. Daarbij ook de vraag of dit nog een keer kan worden gedaan. 

‘In de zomervakantie zou het leuk zijn dit nog eens te doen’.

WIST JE DAT…

Wist je dat Zorro in de videoclip van Don Diablo – Generations te zien is? Het is de vriendin van de beroemde DJ die op Zorro rijdt.
Rijden met de begeleiders
Overal is aan gedacht.