Op zoek naar een baan? Hier liggen kansen met en zonder diploma.

Nu, door toedoen van de maatregelen rondom Corona, veel mensen zonder baan zitten kan dit het moment zijn om te wisselen van beroep. Het UWV bracht in december een rapportage uit met daarin de meest kansrijke beroepen voor 2021.

TECHNIEK

Een beroepsgroep waar veel specialisaties onder vallen. Dat betekent ook veel vacatures. Zo kun je veel vacatures vinden in de bouw-, installatie-, industrie- of voertuigentechniek. Vaak kun je hier zo beginnen omdat veel werkgevers BBL- of leer-werkopleidingen aanbieden. Als je praktisch bent ingesteld, technisch inzicht hebt en graag met je handen werkt is een baan in de techniek een optie. De vraag naar operatores, (electro) monteurs en onderhoudsmedewerkers is het afgelopen jaar toegenomen.

GROEN

Vaak kun je zonder diploma aan de slag bij landbouwbedrijven, veehouders of in de glastuinbouw. Er zijn zowel tijdelijke als langdurige vacatures te vinden. Werkgevers zijn op zoek naar tractorchauffeurs en landbouwmachinisten. Sommige werkgevers bieden zelfs beroeps begeleidende leertrajecten aan. Ook voor mensen met een mbo- of hbo werkniveau zijn er beschikbare vacatures. Er is vraag naar voormannen, medewerkers in de boomkwekerij of zaadteelt. Daarnaast willen gemeenten en particulieren hun groen goed onderhouden, waardoor er vraag is naar vakbekwame medewerkers in groen- en boomonderhoud.

ZORG

De zorg biedt dan ook bij uitstek kansen voor een carrièreswitch. De kans op het vinden van een baan is groot. In de zorg kun je niet alleen laagdrempelig instappen, maar zijn er ook volop mogelijkheden om door te groeien. Veelal zijn werkgevers meer dan bereid om op te leiden en om te scholen. Voor mensen met een mbo-, hbo- of wo-opleidingsniveau zijn er vacatures beschikbaar.

TRANSPORT EN LOGISTIEK

Bedrijven zoals HelloFresh en Renewi zijn meer vacatures gaan plaatsen. Diploma’s zijn voor het overgrote deel van de uitstaande vacatures niet nodig. In deze beroepsgroep bieden bedrijven regelmatig opleidingen aan in uitvoerend werk en kun je certificaten halen zodat je jezelf kunt doorontwikkelen. Ook magazijnen en distributiecentra staan te springen om nieuwe krachten. Het werk is er zeker in de transport en logistiek. Het gaat hier om een vitale beroepsgroep. Er zijn mogelijkheden om door te groeien en het loon ligt gemiddeld boven het minimumloon.