HET GELE BOEKJE IS ERKENT ALS VACCINATIEBEWIJS OM TE REIZEN: HET BEWIJS OM TE REIZEN IS NU AL TE GEBRUIKEN VOOR BURGERS. RIVM en GGD staan achter het gele boekje als internationaal erkent reisdocument.

Het SDU, de staatsdrukkerij en uitgeverij, is in gesprek met het RIVM, de GGD en het ministerie Volksgezondheid Welzijn en Sport over het gele boekje. Het gele boekje is bij reizigers al jaren bekend als internationaal erkent document waarop vaccinaties vermeld staan. Het betreft de papieren uitvoering van het gele boekje en besproken wordt of het nuttig is het vaccineren ook digitaal te registreren zodat de burger de vaccinatie kan aantonen via een app.

Willeke de Groot van SDU denkt dat het fysieke boekje net zo veilig is als een digitaal document en zegt hier het volgende over:

‘In eerste instantie dacht SDU aan een eventuele digitale versie van het gele boekje, naast de papieren versie. Maar toen bleek dat het ministerie overwoog een oplossing te ontwikkelen met RIVM; ook bleken diverse branches en marktpartijen allerlei ideeën te hebben over de digitale oplossing. Daarom heeft Sdu vastgehouden aan het idee van een fysiek boekje, dat makkelijk en snel leverbaar is, plus eenvoudig te matchen met een toekomstige online oplossing. Daarnaast is het geschikt voor de in Nederland alleen al bijna 4 miljoen minder digitaal vaardigen. En het is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie. We zien anno 2021 dat de burger zelf verantwoordelijkheid neemt en oplossingen niet alleen aan de overheid wil overlaten. Uit ons onderzoek blijkt dat burgers het gele boekje charmant vinden omdat het van henzelf is, en zij zelf gaan over het gebruik van dit bewijs. Ook blijkt dat de burgers die bekend zijn met het gele boekje het zelfs vreemd vinden dat dit niet dé manier is voor reizen naar het buitenland om het vaccin te registreren. Daar was het boekje immers ooit wereldwijd voor bedacht. In tijden van pandemie zijn snelle oplossingen geboden en dit ligt er al. Bovendien kunnen burgers het zelf regelen en bewaren. Het blijft van jou en mocht je het onverhoopt verliezen dan kun je bij de GGD waar je bent gevaccineerd opnieuw een stempel halen. De kosten van het boekje bedragen nog geen 7 euro. Indien nodig kunnen we het beveiligingsniveau verhogen om het eventuele fraudeurs nog moeilijker te maken.   

HET BEWIJS OM TE REIZEN IS NU AL TE GEBRUIKEN VOOR BURGERS

Het is te vergelijken met het paspoort. Het gele boekje is nu al vrij te verkrijgen via de website van SDU en kan meegenomen worden naar de priklocatie om het vaccin er direct in bij te laten schrijven. Dit kan op eigen initiatief en verzoek bij de GGD. Het is een officieel, internationaal erkend document en snel beschikbaar voor alle Nederlanders. Met een stempel, sticker met datum en batchnummer van het vaccin heb je alle informatie bij elkaar.

GGD WERKT MEE

De meeste GGD’s reageren positief op het initiatief. In de grensstreek in Zuid-Limburg juichen ze het bijvoorbeeld toe, Amsterdam zet het zelfs al in.

HET RIVM NEEMT HET MEE IN RICHTLIJNEN

Het RIVM heeft het kunnen registreren van het vaccin in het gele vaccinatieboekje al meegenomen in haar uitvoeringsrichtlijnen.

EUROPA?

Deze week buigen de Europese regeringsleiders zich over een eventueel vaccinatiepaspoort om aan te kunnen tonen dat je als burger de coronaprik hebt gekregen. Dergelijk bewijs zou de mogelijkheid moeten bieden weer vrij door Europa te reizen. Het gele boekje is een internationaal erkent document.

Het gele boekje Foto: TROS 1Vandaag

Bron: SDU.nl / Gemeente.nu. / 1 Vandaag.