Ik ga op verre reis en neem mee.. een vaccinatie. Nu ook dichterbij huis?

Corona is er, en de discussie over een vaccinatiepaspoort ook. We hebben al langer met vaccinaties te maken als we op reis gaan, alleen binnen Europa is een vaccinatie niet eerder nodig geweest. Al worden er natuurlijk ook vragen gesteld over wat ‘nodig’ is tijdens deze coronacrisis.

Een aantal voorbeelden van landen waar een vaccinatie verplicht is of sterk wordt geadviseerd bij de reis, tenzij de vaccinatie nog geldig is binnen de termijn waarin een vaccinatie bescherming biedt:

Wil je naar Ghana dan Hepatitus A en DTP ( Difterie, Tentanus en Polio. )

Wil je naar Mekka dan Meningokokkenziekte. ( Verplicht voor pelgrims )

Wil je naar Suriname dan Hepatitus A, DTP en Gele koorts.

( Bron: GGD )

Naast dat er voor sommige landen een visum geld is er bij sommige landen dus ook sprake van vaccineren uit voorzorg en wordt het vaccinatiebewijs meegegeven. Ook wel vaccinatiepaspoort genoemd.

Vaccinatie paspoort.

Dit zijn we voor reizen binnen Europa niet gewend.

En nu is de vraag of het wel gewenst is. Mede doordat veel mensen de vrijheid en de keuze ontnomen voelen die er eerder wel was binnen Europa. De pandemie zet veel gevoelens op scherp en heeft grote maatschappelijke gevolgen.

Wie wel eens een verre reis gemaakt heeft, weet dat een vaccin erbij kan horen. Is het te vroeg om binnen Europa een reisvaccin te verplichten? Of kan het niet snel genoeg?