Dropshipping webshop: Makkelijk verdienen?

Als je klant bent bij Ali express of Wish zie je het op de marktplaatsen van sociale media wel eens voorbij komen dat je een product herkent. Schoenen worden op marktplaats aangeboden voor twintig euro terwijl ze op Ali staan voor nog minder dan de helft van die prijs. Ook via bol.com wordt door verkopers gebruik gemaakt van dropshipping. Een website zoals bol.com werkt in de basis al als tussenpersoon en daar is in de kern niets mis mee.

Tenzij de klant onnodig te veel betaald voor producten.

Er zijn steeds meer webshops op internet die via dropshipping werken. De kamer van koophandel legt de ondernemer haarfijn uit hoe je het beste via dit systeem kan verkopen. Het product dat de klant bestelt bij de webshop komt niet bij de webshop zelf vandaan. Deze webshops hebben geen voorraad of magazijn maar werken als tussenpersoon en leveren producten die bij de leverancier nog besteld moeten worden. Zo besparen webshop eigenaren kosten door niet zelf in producten of opslagruimte te investeren. Dat lijkt ideaal. Maar is dat ook zo?

Een webshop kan en mag gebruik maken van de leverancier die zij zelf kiezen. Maar het komt steeds vaker voor dat webshops grote Chinese websites gebruiken als magazijn. Omdat er niet uit eigen voorraad geleverd wordt is het voor de klant ook niet altijd gegarandeerd dat de levering snel is of dat het product ook in orde zal zijn. De webshop eigenaar is wel verantwoordelijk voor geschillen die daardoor kunnen ontstaan. Als er een product retour gezonden moet worden is het belangrijk dat de klant weet welke voorwaarden er dan gelden. Soms kost het retourneren geld. De webshop blijft wel verantwoordelijk voor de retour procedure. De klant betaald via de Chinese constructie al gauw te veel voor een product waarvan kwaliteit of echtheid niet gegarandeerd is. Er zijn veel namaakproducten, onveilige producten en producten van slechte kwaliteit die je niet gewend bent van de Nederlandse markt. Bezorgtijden bij dropshipping webshops wordt vaak aangegeven in een aantal weken en in het brede begrip ‘werkdagen’. Tussentijds een mailtje ontvangen dat er sprake is van een vertraging omdat het product niet voorradig bleek komt ook veel voor.

Contactgegevens zijn voor webshops verplicht, maar bij dropshipping webshops ontbreken er vaak contact gegevens. Sociale media wordt vaak ingezet om potentiële klanten te benaderen. De facebook pagina ‘Ali versus de rest’ laat zien welke dropshipping webshops zij hebben ontdekt. Want zo staat er op de pagina te lezen ‘Dropshipping: jij bestelt bij de dropshipwinkel, de dropshipwinkel bestelt vervolgens namens jou, met jouw centjes bij Ali, Ali stuurt het vervolgens rechtstreeks naar jou. De dropshipwinkel doet verder niks, heeft geen voorraad, verstuurt dus ook niks.’ Dus kan je beter zelf rechtstreeks op Ali bestellen dan ben je goedkoper uit.

Dropshipping proces. Foto: webwinkelsucces.

Bronnen:

https://www.facebook.com/Aliversusderest

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/e-commerce/dropshipping-online-verkopen-zonder-voorraad/?gclid=Cj0KCQiA1KiBBhCcARIsAPWqoSoOL3iji0a_4lmeh7UgBGjjR194C-O92j6nR177oBp3DGqwVe4m-jgaAsOnEALw_wcB