Column: Offline life.. Shoppen is je leven, echt.

Ik mis de mode. Niet dat het er niet is want online surf ik me half blind en ontwikkel ik op sites zoals Zalando, Bijenkorf en een paar andere favorieten bijna staar aan mijn ogen, zo lang scroll ik door alle kleding die er aangeboden wordt. Maar ik wil stofjes voelen in de winkel, passen om te kijken of iets staat en tussendoor op een terrasje een koffie of gember munt thee met wat lekkers erbij kijken naar de mensen die voorbij wandelen. Gewoon een beetje shoppen en blij worden.

Want de mode loopt op straat

Ik heb zin in een maxi jurk want die zijn zo lekker zomers. Ik wil eigenlijk de lente al een beetje voelen kriebelen ondanks dat we nog maar net aan februari zijn begonnen. Online zie ik niets dat ik wil dus ik besluit een nieuw kleurtje nagellak te halen want dat kan nog wel gekocht worden bij de drogist naast de super.. “Vroeger” vond ik online shoppen echt nul probleem want het was leuk om te zoeken naar iets wat je in de winkels niet meteen terug zag. Maar nu wil ik gewoon offline kopen. Gewoon weer een dag pakken dat ik vroeg opsta, mijn shopgeld mee pak en naar de stad rij. En dan struinen, winkelen en mensen kijken. Kapsels, schoenen, jassen, jurken, broeken, wat loopt er rond en bij wie staat het leuk. Ideeën opdoen, accessoires spotten en blij worden als je dan iemand voorbij ziet lopen die compleet out of any box zijn of haar eigen stijl heeft bepaalt.

Naar de stad

Laat ik niet meteen verder wegdromen over shoppen in Valencia of Antwerpen want eerlijk gezegd wordt ik dan een beetje sip omdat ik daar het liefst vandaag nog naartoe zou willen kunnen. Ik denk even aan Groningen, wat een geweldige stad is dat. Vlak voor de lockdown nog net een weekendje naartoe gekund met alle winkels nog open. Ook zonder de terrassen een ontzettend gezellige stad waar kleinere winkeltjes en de grotere bekende heerlijk straat na straat buren van elkaar zijn. De mensen daar zijn ook echt fantastisch en het is ook nog eens heel multiculti. Ik hou ervan. Geen sacherijnig gezicht gezien een en al vriendelijkheid. Zodra daar de winkels en terrassen volledig open zijn en het zonnetje schijnt is het wat mij betreft een van de leukste steden van Nederland. Ik wil ook weer gewoon door Rotterdam lopen, mijn vintage adresjes opzoeken om daar minstens een uur te verdwijnen tussen de rekken tweedehands originals en dan naar de P&C omdat die boven galajurken hebben hangen en ik altijd even wil kijken naar het moois. Voor de rest winkel in.. winkel uit.. de richting in van wat de aandacht roept. Soms stop ik nog even bij een kringloop onderweg naar huis en terwijl ik dit schrijf hoop ik dat er weer ouderwetse rommelmarkten, ibiza markten en voor mijn part een markt met alleen maar breiwerkjes komen. Zucht.. Shoppen is gewoon goed voor je.

Shoppen is goed voor alles

Behalve voor het milieu, want daar valt altijd wel iets over te zeggen, is shoppen gewoon hartstikke goed voor je. Het is cardio want je wandelt ongemerkt zo wat kilometers, je ontdekt nieuwe dingen, ziet andere mensen, je kunt avontuurlijke combi’s proberen, uit je comfort zone stappen of het gezellig maken met iemand anders, je geeft jezelf een cadeautje, je verzadigt je ‘oerverzamelwoede’ en het effect is merkbaar in de periode na je shop binge dag want ineens heb je thuis ook meer keuze, je trekt de volgende dag iets nieuws aan en voelt je tip top verzorgd, en hoppa instant zelfvertrouwen. Misschien is je kast te vol en geef, gooi je wat weg of verkoop je het als je je shopgeld een beetje terug wilt verdienen. In ieder geval wordt iemand anders er dan ook weer blij van.

Shoppen is je leven

Ik mis het onder de mensen te zijn, een praatje te maken met een verkoopster en de keuze te hebben of ik daarna nog lekker uit eten ga, een bioscoopje pak of een museum bezoek. Shoppen is meer dan iets kopen, het is de keuze hebben, afwisseling in je kledingkast staat ook voor afwisseling in je leven. Laarzen voor dat festival of dat nette jurkje voor naar het restaurant, een strandhoed mee naar het terras of die legging waar je lekker in sport, dat ene colbertje dat helpt bij een sollicitatie of die casual broek als je een vriend helpt verhuizen..

Ik wil weer kunnen kiezen. Ik wil weer kunnen leven. Ik wil weer kunnen shoppen.