Ondernemen is werk maken van wat bij je past

Voor Mariska Smits was het zelfstandig ondernemerschap de perfecte match tussen haar eigen persoonlijkheid en het werk dat ze graag doet. Ze woont samen met Rob met wie ze dit jaar in het huwelijksbootje stapt. Zodra je met haar in gesprek raakt is ze ontwapenend en belangstellend. Al ruim drie jaar werkt Mariska zelfstandig voor haar eigen recruitment  en arbeidscommunicatie kantoor, SR Smits Recruitment. Haar doel is werkgevers en bedrijven te laten slagen bij het vinden van de juiste kandidaat. Samen met de persoonlijkheid van een bedrijf de klik vinden met de persoonlijkheid van een werknemer. Daarbij is de mensfactor doorslaggevend. 

Mariska

De menselijke factor van Mariska

Mariska is met haar veertig jaar een energieke jonge vrouw die behalve helder voor ogen heeft wat ze kan ook goed weet wie ze zelf is. Voor Mariska is familie belangrijk. Rob heeft twee kinderen, van veertien en zestien jaar. Zelf groeide Mariska samen met haar broer op in een familie waarbij openheid een kernwaarde en er is veel onderling contact. Haar broer runt een eigen administratiekantoor. Mariska heeft oog voor stijl en details en ziet graag dat iets tot in de puntjes goed is verzorgd. Met die eigenschappen startte Mariska haar loopbaan in eerste instantie in de toeristische sector. Ze voldeed haar stage van een jaar in een hotel in Amerika. Terug in Nederland werkte ze na haar studie een kortere periode bij KLM. Mariska zat niet meteen op haar plek en bleef nog wat zoekende. Haar interesse voor stijl en mode brachten haar vervolgens als accountmanager in de mode en sieraden wereld. Ze houdt van mooie dingen en kijkt met plezier terug op die periode. Mariska besefte dat ze meer verdieping zocht in haar werk en besloot zichzelf verder te ontwikkelen via een studie bedrijfskunde. Vooral de processen rondom de menselijke factor sprak haar aan. Sinds 2018 werkt ze als zelfstandig adviseur op gebied van recruitment en arbeidsmarktcommunicatie en geeft ze incompany trainingen.

Sportieve uitdagingen

Ik doe veel aan hardlopen en kracht- en circuit training. Ik hou heel erg van de uitdaging met mezelf aangaan. Als ik sport geef ik alles. Ik wil graag winnen, ook van mezelf.” Lacht Mariska terwijl ze vertelt. “Rob en ik wandelen veel in de natuur. Naar het bos of het strand dat maakt niet zoveel uit, beiden vind ik erg fijn. We houden ook allebei van reizen, dat mis ik nu wel. Ik mis niet alleen het nieuwe dingen ontdekken en nieuwe herinneringen samen maken maar ook het mentale en fysieke van een vakantie of reis. Dat je even echt ergens anders bent. Als zelfstandig ondernemer werk je eigenlijk altijd door, ook in je hoofd blijf je er veel mee bezig.”

De balans gevonden in haar werk

“Ik ben drie jaar geleden voor mezelf begonnen omdat ik enerzijds dacht dan kan ik mijn eigen tijd bepalen, maar het grappige is dat ik veel meer uren ging maken dan voor een werkgever. Dat kostte me wel minder energie. Ik heb nu veel meer mijn balans in gevonden. In de beginfase ben je echt nog iets aan het opbouwen en zeg je al snel ‘ja’. Nu weet ik wat mijn koers is en heb ik een sterk netwerk. Toen ik nog voor een werkgever werkte wist ik al ‘Dit kan ik zelf’. Ik zeg niet meer ja tegen elke opdracht, een van mijn kernwaardes is dat ik het beste resultaat haal als de klik er is tussen mij en een opdrachtgever. Ik kan doordat ik zelfstandig werk ook luisteren naar mijn gevoel daarin. Ik geef op werkgebied veel en als ik iets doe, dan doe ik het goed en anders doe ik het liever niet. Mijn partner Rob is ook ondernemer die heeft me ook gestimuleerd, hij steunt mij voor de volle honderd procent. Hij heeft me laten zien dat je voor veel dingen geen angst hoeft te hebben en me zekerder gemaakt in de stappen die ik wilde zetten. Bovendien denk ik als het nodig is dan ga ik gewoon weer in loondienst. ” 

Corona en continuïteit

“Ik heb mezelf wel vastgehouden aan het feit dat ik geen opdrachten aan neem die ik niet leuk vind. Het leven is veel te leuk. In het begin van het jaar, januari 2020, toen dacht ik; ‘Ik werk nu vijf dagen, ik ben voor mezelf gaan werken omdat ik eigenlijk vier dagen wilde gaan werken, dus dat ga ik ook gewoon doen’. Ik verhuur mezelf als interimmer, ik heb geen pand of productie en daaraan ook geen kosten. Rob heeft een eigen interieur en standbouwbedrijf en werkt vaak op grote beurzen. Dat is nu gewoon om te huilen. Ik merk wel dat bedrijven flexibeler worden. Ik werk nu voor een overheidsinstantie en je merkt dat daar waar thuiswerk eerder ‘not done’ was zie je wel doordat het noodgedwongen is, dat het gaat veranderen. Dus ik voorzie wel veranderingen voor straks op de arbeidsmarkt. Ik kan niet zeggen dat ik niet in mijn werk ook een zenuwachtig moment heb gehad. Ik heb het geluk gehad dat ik een groot netwerk heb en tot nu toe altijd opdrachten heb gekregen. Mijn basis is op orde en daardoor maak ik me minder zorgen.”

Visie op de toekomst

“Ik ben heel blij met wat ik doe. Als ik dit kan doen tot mijn tachtigste dan is dat top.” Bescheiden voegt Marika daar aan toe:

“Aan startende ondernemers wil ik graag meegeven; ‘Heb vertrouwen in je eigen kunnen er zijn altijd mogelijkheden’.”