14 sociale regels die Italianen waarderen.. Mangia bene!

Vakantie lijkt nog ver weg, maar omdat we toch een beetje kunnen dromen van een volgende bestemming zijn hier alvast 14 sociale regels waarmee je laat zien dat je de Italianen en de etiquette rondom eten en drinken een beetje begrijpt.

 1. Als je een restaurant of bar in loopt begroet dan niet iedereen met Ciao! De informele groet is ongepast als je de bediening niet persoonlijk kent en dus is het beter om te groeten met buongiorno overdag, of buonasera of buonanotte als het later is in de middag of al avond. Dan weet je zeker dat je gepast groet.
 2. Wanneer je koffie bestelt vraag dan niet om een latte. Je loopt echt het risico een glas melk te krijgen in plaats van een koffie met melk. Bestel in plaats van een latte een latte macchiato. Wil je een normale kop koffie vraag dan om een caffé Americano want een Italiaanse caffé is een klein mini kopje sterke koffie, zwart.
 3. Cappuccino is onderdeel van het ontbijt. Stiekem lachen Italianen je uit als je s’middags om een cappuccino vraagt.
 4. Een hartig ontbijt? Bacon en ei? Vergeet het, Italianen ontbijten zoet. Natuurlijk een Italiaanse koffie of cappuccino en een zoete croissant.
 5. Kaas hoort niet op vis. In de italiaanse keuken zijn er combinaties die ‘niet kunnen’ en in ieder geval geweigerd kunnen worden te bieden als je er om vraagt. Strooikaas, parmesaanse kaas, wat voor kaas dan ook, krijg je niet op je vis.
 6. Prosecco of cocktails drinken bij de maaltijd. Te zoete of complexe dranken zijn niet bedoeld voor bij de maaltijd. Wijn of bier is de goede keuze.
 7. Wat is er mis met water? Water van de tap is niet echt handig want het water dat uit de kraan komt is niet bedoeld om te drinken. Mocht je dorstig aankomen bij een gastvrije bar dan bieden Italianen een glaasje water gratis aan.
 8. Een cappuccino bestellen na de maaltijd? Hmm.. een espresso of macchiato dat dan weer wel. Italianen zijn niet gewend na de maaltijd veel te drinken. Een kleine “shot” koffie dan weer wel. Zelfs de macchiato is klein en heeft weinig melk.
 9. Lopend eten of drinken is heiligschennis. Voor eten en drinken neem je de tijd en het liefst gezamelijk met vrienden of familie.
 10. Een pizza delen? Een pizza delen is hetzelfde als een Engelsman vragen zijn biertje te delen. Doe het je Italiaanse vrienden niet aan!
 11. Ananas op pizza??? Ben je gek! Zie nummer 5 …
 12. Ketchup op een pizza? HOE DURF JE!!
 13. Dronken zijn.. Italianen nemen echt wel shotjes of een cocktail maar hebben een goed besef wanneer genoeg, genoeg is. Of is het gewenning van alle wijn en bier bij de maaltijden waardoor ze niet snel dronken worden?
 14. Begroet met twee zoenen maar nooit eerst met de linker wang. Je wilt niet tegen het verkeer in.. ook niet als je een drankje te veel op hebt en gedag zegt. Twee zoenen, rechter wang eerst.

Geen zorgen de meeste van deze foutjes worden je als toerist door de hartelijke Italianen snel vergeven.