Internet & Veiligheid: Zo kun je zien of iemand anders jouw foto’s gebruikt.

Het televisieprogramma Catfish gaat na of iemand een echt of een fake account heeft op sociale media. Openbare profielfoto’s van mensen zijn makkelijk door derden op te slaan en opnieuw te gebruiken. Of je foto opnieuw is gebruikt of op andere websites staat kun je makkelijk zelf controleren.

Google is your friend

Ga naar google.com, rechts bovenaan klik je op ‘afbeeldingen’ in het zoekvak zie je een fototoestel symbool staan. Als je daar op klikt kan je ervoor kiezen een foto te uploaden of een URL te gebruiken van een foto. Als je dan op zoeken klikt zie je direct de resultaten terug en ook foto’s die op de jouwe lijken.

VP actueel vergeleek de resultaten tussen Google en TinEye.com

TinEye

Een website die speciaal gemaakt is om omgekeerd foto’s op te sporen werkt vlot en simpel en geeft alleen het resultaat van de foto waarmee gezocht wordt. Je upload een foto direct vanuit je computer en laat TinEye het resultaat tonen. Zoeken met een URL is ook mogelijk maar direct uploaden vanaf je browser geeft een betrouwbaarder resultaat.

Persoonlijke gegevens laten verwijderen van het internet

Wil je jouw persoonlijke informatie liever niet terug zien op het internet? Dan kun je gebruik maken van het recht op vergetelheid. Dit betekend dat je foto’s van jezelf en andere gegevens kan verwijderen uit de google zoekmachine.

Bij Google kan dat via deze link:

https://www.google.com/webmasters/tools/legal-removal-request?complaint_type=rtbf&visit_id=637352751040833423-2421898963&hl=nl&rd=1