Column: Drankquilo?? Calmathee.

Beste staatssecretaris Paul Blokhuis,

U bent een campagne gestart omdat u vind dat het wel wat minder kan met drinken. U wilt dat de mensen ‘een rondje overslaan’. Rustig aan doen noemt u dat.Ik weet niet in hoeverre u in de realiteit staat, en hoe het met uw gevoel voor timing is maar met alle corona maatregelen een leuk bedoeld nieuw woord de maatschappij in slingeren en met een moreel vingertje te wijzen slaat volledig de plank mis zo vlak voor de feestdagen.

Had u nou niet even een paar jaar kunnen wachten met dit onnodige offensief.

Waar je problemen zoekt zult u ze vinden, had u niets beters te doen met uw tijd? Zijn er geen andere problemen nijpender?Ik hoor u tegenwerpen; ‘Ja maar Corona.. risico, risico want met drank op gaan we spontaan weer knuffelen.’

De kroegen zijn dicht. We kunnen al bijna een jaar geen wijntje meer drinken of een biertje pakken met vrienden. En waar denkt u eigenlijk dat we in deze tijden ‘een rondje kunnen overslaan’? Alles is dicht!

Niet realistisch om deze campagne nu te voeren, en het moraalridderschap is zo vlak voor de kerst nogal irritant.  Uw timing getuigt van weinig inlevingsvermogen van wat er speelt in de maatschappij.Denkt u nu echt dat we zitten te wachten op een extra belerend vingertje bovenop alle andere verplichte maatregelen?Uit welk ei komt u dat u dit jaar gekozen heeft om een nieuw woord, dat een al bestaand woord geen recht doet, in de van Dale probeert te krijgen?

Er is een nationaal preventie akkoord dat het streeft naar een afname van overmatige drinkers in 2040. Dan moet het percentage zware drinkers 5% zijn, een vermindering van 3,5%. Mooi streven, het kan ook geen kwaad, en ja drank kost wat. Daar hadden we al eens een slogan voor; “Drank maakt meer kapot dan je lief is.”

U bent van de christenunie, zit vol goede initiatieven voor onze maatschappij. U bent staatssecretaris van Volksgezondheid, welzijn en sport. Het zou sportiever zijn om een beetje te denken aan het welzijn van mensen die al zo veel te maken hebben met beperkingen die we handhaven ter bescherming van onze volksgezondheid.

En hoewel er in de basis niets mis is met uw campagne, vind ik uw timing een extra belasting op de stress die in de maatschappij al een jaar voelbaar is. En ook nog vlak voor de feestdagen!

Eigenlijk denk ik dat u een wijntje te veel op heeft gehad bij het verzinnen van het woord Drankquilo.

Seriously.. het is het slechtste jatwerk en gijzeling van een mooi Spaans woord dat ik in tijden ben tegengekomen.

Van mij mag u het wat rustiger aan doen, calmathee. 

Is ook gejat Spaans.

Fijne feestdagen meneer Blokhuis.