Wie er wat van vind mag het zeggen.

Miranda van Driel organiseerde op 15 november een demonstratie tegen de corona regels bij het gemeentehuis van Hellevoetsluis. Op sociale media zien we verschillende reacties op mensen die demonstreren en niet achter de corona maatregelen staan. VP actueel biedt ruimte aan verhalen die niet altijd het dagelijks nieuws halen en vroeg zich af; ‘Wie is Miranda? Is ze een conspiracy gekkie? Een egoïst?’  We geven haar het woord.

VAN NATURE ONDERNEMEND

Miranda is een van de mensen die zich niet in het corona beleid kan vinden en zich ook niet aan de regels wil houden. Ze post regelmatig berichten die de richtlijnen van het RIVM tegenspreken. Miranda, geboren in Simonshaven en al ruim twintig jaar woonachtig in Hellevoetsluis is van nature geen stilzitter. Al ruim 27 jaar is ze zelfstandig ondernemer op het gebied van marketing en internet. Ze heeft een passie voor het coachen van mensen en is ook actief als vrijwilliger bij een organisatie die ondernemers helpt hun weg te vinden. “Vroeger deed ik ook vrijwilligerswerk bij stichting ‘Red de zeehond’. Ik haalde handtekeningen op als klein meisje.” Ze praat makkelijk, heeft een open houding en kan zaken goed uiteenzetten. Het volgen van je hart is belangrijk voor haar en ze is gewend verder te kijken, te willen onderzoeken, houdt van cijfers en logica. Miranda woont samen met haar man met wie ze al 34 jaar samen is en met haar hond, die rustig ligt te slapen in zijn mand. 

Miranda van Driel

LONGPATIËNT

“Toen afgelopen Maart de Corona regels kwamen, deed ik aanvankelijk mee. Ik hielp in mijn vrijwilligerswerk ondernemers hun weg te vinden naar de regelingen die vanuit de overheid ter beschikking werden gesteld in het noodpakket. Ondertussen veranderde er voor mij persoonlijk niet zo veel. Ik werkte al thuis, alleen mijn sociale leven werd wat rustiger. Afspraken voor mijn werk konden online plaatsvinden. Ik ben zelf longpatiënt en om met mijn klachten om te gaan ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij traditionele chinese geneeskunde omdat ik behalve via de reguliere artsen een completer beeld wilde van mijn klachten. Ik geloof dat het lichaam een compleet systeem is. Soms ontstaan fysieke klachten vanuit spanning, je kunt hoofdpijn krijgen van stress, ik wilde weten hoe ik mezelf beter kon verzorgen. Ik heb allergische astma, het advies was geen huisdieren te hebben maar mijn hond doe ik net weg en ik hou van dieren. Ik ben gaan onderzoeken hoe ik mijn situatie kon verbeteren en bleek het nodig te hebben mezelf meer te verwarmen, door warme kleding maar ook warmere voeding, zoals gember. Ik drink nu bijvoorbeeld thee met tijm, dat is goed voor mijn longen.Ook heb ik gewerkt aan mijn manier van ademhalen, dat beduidend beter kon. Inmiddels kan ik al vier jaar zonder overige medicatie. Ik voelde me niet bezorgd om mijn gezondheid maar wel alert.”

LANGZAAM VERANDEREN

“Na een aantal weken voelde ik dat de corona regels ergens niet klopten. Er werd namelijk nergens gesproken over het bevorderen van de gezondheid. Ik vroeg me af waarom ze een gezonde levensstijl niet stimuleerden en bijvoorbeeld de btw van groente en fruit niet verlaagden. Ik begon kritischer te worden op het beleid.” 

VRIJHEIDSSTRIJDER OF EGOÏST?

“ Vrijheidsstrijder is maar een woord, ik wil dat we oog blijven houden voor menselijkheid. In die vrijheid worden we beperkt op het moment dat we niet mogen knuffelen en afstand moeten houden. De mens heeft fysiek contact nodig. Ik wil me vrij kunnen voelen een andere mening hebben en kritische vragen stellen. Ik voel me wel strijdbaar inderdaad, omdat ik zie dat er aan mensenrechten tekort wordt gedaan. Ik kijk mee met de berichtgeving en onderzoeken van het RIVM en bespreek dit ook met anderen. Het doet pijn om egoïst te worden genoemd wanneer ik me juist erg betrokken voel bij mensen en ik ook de verborgen slachtoffers wil benoemen. Zoals mensen die niet op tijd behandeld worden voor andere ziektes en daardoor in de knel komen of de mensen die eenzaam en alleen zij. Ik heb juist moeite met de politiek correcte mensen waarvan ik zie dat ze zichzelf ondertussen niet aan de maatregelen houden. ‘Blijf zoveel mogelijk thuis’ en dan toch drie keer per dag naar de supermarkt gaan.”

WAT GEBEURD ER MET MIRANDA?

VP actueel ontmoette haar bij haar thuis omdat we zonder mondkapjes niet in, bijvoorbeeld, de bibliotheek terecht kunnen voor ons gesprek. Aan het einde van ons gesprek vraag ik haar of thuis afspreken misschien de enige plek waar mensen die geen mondkap dragen nog terecht kunnen de komende tijd? “Welnee, ik ga overal naartoe, ik ga gewoon naar de winkel en naar buiten. Als ik eventueel een boete krijg ben ik bereid die aan te vechten. Ik ben wel bang geweest maar ik voel me nu erg krachtig. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar als ik twee dagen de gevangenis in moet omdat ik het dragen van een mondkapje weiger ben ik bereid dat te doen. Het RIVM zegt zelf dat het niet werkt. De media ben ik gaan wantrouwen omdat ik zie dat er uitspraken van websites verwijderd worden die wel zijn gedaan, of wordt gezegd dat een livestream video gemanipuleerd is terwijl dat helemaal niet kan. Ik ben bij demonstraties ben geweest, onder andere in Den Haag, waarbij ik zag hoe netjes de mensen het deden maar er een ander beeld in de media werd gezet. Het is niet zo dat ik geen enkel media meer vertrouw maar ik ben in gaan zien dat de politieke agenda sturend werkt. In oktober merkte ik dat ook in Hellevoetsluis. Ik werd gebeld door iemand van het AD die een artikel schreef over de demonstratie van 5 oktober bij het gemeentehuis. ( https://www.ad.nl/voorne-putten/vreedzaam-protest-tegen-dragen-van-mondkapjes~ad13921b/ ) Ik kreeg te horen dat de gemeente met hen in gesprek is gegaan over de demonstratie en er ook over mij gesproken is maar dat hoorde ik pas nadat het artikel geplaatst was. Er is zelfs door iemand vanuit de gemeente die ik tegenkwam op straat tegen mij gezegd dat ik gemonitord wordt. Op de vraag door wie ik in de gaten gehouden wordt kwam geen antwoord. De politie heeft al eens aan mijn deur gestaan. Dat maakt me strijdbaar, ik lijk te worden behandeld als terrorist omdat ik kritisch ben. Ik moet er wel bij zeggen dat ik onlangs een gesprek heb gehad met de burgemeester, waar ik een goed gevoel aan over heb gehouden.”

IN DE SPIEGEL KIJKEN

“Ik denk dat een gezond wantrouwen geen kwaad kan. Ik voel me daar niet alleen in staan en lees onder andere mee met  ‘De andere krant’ die onafhankelijk schrijft vanuit de stichting Knowledge matters. Ik zal mensen die het niet met mijn standpunten eens zijn geen schapen noemen, het is mijn bedoeling helemaal niet om mensen te beledigen. Wel denk ik dat kritische denkers hun leven na corona misschien wel blijvend anders inrichten. Bewuster om zullen gaan met hun gezondheid, levensmiddelen, consumptie en omgeving. Ik wil mezelf in de spiegel aan kunnen kijken. Ik voel me krachtig omdat ik me uitspreek over wat ik om me heen zie, onderzoek en in mijn hart voel.”