Black Friday komt eraan, maar waar komt het vandaan?

Het is aanstaande vrijdag ‘Black Friday’ de dag van de uitverkoop en extra kortingen. Sinds een aantal jaren bestaat in Nederland deze extra voordelige dag om te shoppen. Maar waar komt deze zwarte vrijdag vandaan?

Shoppen met leuke kortingen

Voor de oorsprong van Black Friday gaan we terug in de tijd naar 1965. In Philadelphia een stad in Amerika. Het is de dag na Thanksgiving en de laatste weken voor kerst als het verkeer richting winkelcentra zo enorm druk is dat er in het nieuws een naam aan gegeven wordt. Net zoals wij dat geven aan de zwarte dagen waarop we massaal naar onze vakantiebestemmingen door Frankrijk rijden.

Een andere theorie is dat winkels na Thanksgiving in Amerika uit de rode cijfers zijn door de stijgende verkoop rondom de feestdagen. In Amerika wordt winst niet met rode of blauwe cijfers in de boekhouding weergegeven maar met de kleur zwart. In Amerika zijn er in de aanloop naar Thanksgiving toe vaak parades op straat die worden gesponsord en voorzien van veel reclame. Winkeliers zouden zich hebben aangepast door juist in deze periode ook veel kortingen aan te bieden.

Nog een theorie is dat veel mensen de dag na Thanksgiving vrij zijn. In de helft van de Amerikaanse staten is het een officiële vrije dag. Perfect om inkopen te doen voor de kerst, waar deze extra vrije dag ook voor bedoeld is.

In ieder geval is Black Friday niet meer weg te denken in Amerika en overgewaaid naar Europa ook in Nederland een fenomeen.

Er zijn regelmatig discussies of de Black Friday kortingen wel echte kortingen zijn. Soms is de korting niet erg hoog of zijn de prijzen in de weken vooraf hoger gehouden zodat de kortingen groter lijken. Het blijft dus opletten of de voordelen van Black Friday ook echt voordelen zijn.