Wie rijdt daar op de motor?

Het is de gewoonte onder motorrijders elkaar te begroeten, maar naar wie heb je dan gezwaaid? De zomer is voorbij en het motorseizoen daarmee voor velen afgesloten maar ook op mooie winterdagen rijden de motoren nog vaak mee in het verkeer.

Het leek de redactie leuk om te kijken wie er op Voorne-Putten regelmatig op de motor te spotten zijn. Een van die mensen is Lesley Hoogenboom.

Lesley en zijn motor

GEBOREN EN GETOGEN IN.. Oostvoorne woont Lesley sinds twee jaar in Hellevoetsluis. Hij is 32 jaar en alleenstaande vader van een dochter. In het dagelijks leven werkt hij bij Evides als wijk monteur. Hij houdt toezicht op- en onderhoud het distributienet van het drinkwater. Als de corona maatregelen het niet beletten is hij te vinden bij een dansschool in Hellevoetsluis. Hij danst hij twee keer per week, ballroom dancing en latin met zijn vaste danspartner. Lelsey is sociaal en praat makkelijk met anderen. Hij houdt van geschiedenis en van stedentrips.

“Het cultuur snuiven en de oudheid van een stad te ontdekken dat fascineert me heel erg. Je ziet weleens beelden op televisie en dan sta je er ineens echt.”

Stedentrip naar Parijs

Thuis heeft Lesley een aardige collectie vinyl platen. Die variëren van The Beatles tot AC/DC. Vroeger ging hij graag naar housefeesten, harde gabber was favoriet. Nu zou hij niet meer elk weekend naar een feest willen, hij zou liever met mooi weer motor rijden en kilometers maken, ‘asfalt eten’ noemt hij dat.

ZIJN MOTOR IS EEN.. Kawasaki VN800, een chopper. Het is zijn vijfde motor. Een van de vorige modellen waar hij op reedt waren een Kawasaki Z750, een naked bike, en een Kawasaki ZX9R, een racer.

“Maar dat was niet voor mij omdat ik mijn rechterhand niet kan bedwingen op zo’n snel ding.”Zegt Lelsey lachend. 

Na een aantal kawasakis stapte hij over op de Suzuki intruder VS700 zijn eerste chopper. De choppers hebben sindsdien zijn motorhart gestolen.

“Ik doe het onderhoud zoveel mogelijk zelf. Het leuke aan mijn huidige motor vind ik de special paint en het geluid. Het is zwarte airbrush met skulls die licht wit met goud gekleurd zijn. En het zware geluid, klinkt fantastisch.” Zijn motor motor heeft een apehanger. Een stuur waardoor je handen hoog op het stuur rusten. “Dat rijdt heerlijk. Met mijn lange lengte zit ik ontspannen. Als ik een momentje voor mezelf heb dan poets ik de motor. Dat doe ik voornamelijk voor ik ga touren. Dan kom je toch met een schone motor aan.”

HIJ RIJDT SINDS DRIE JAAR.. “Op mijn elfde kreeg ik mijn eerste Puch maxi van mijn vader, tot mijn zestiende heb ik eraan geknutseld waarna ik een een scooter reed. Ik kreeg daar een ongeluk mee en de scooter was total loss maar met mij was er gelukkig niet veel aan de hand. Ik ben daarna mijn rijbewijs gaan halen. Vanaf jongs af aan heb ik een passie voor motoren. Ik keek naar de motorraces op televisie, de MotoGP en Superbike. Ik besloot een aantal lessen te gaan volgen maar moest in eerste instantie vanwege financiële redenen stoppen. Later kwam dat goed en heb ik door geklapt om het rijbewijs te halen. Mijn rijinstructeur, Tony heette hij, was echt super geweldig. Hij maakte het leuk, kon met hem lachen en was serieus. Hij zei “Als je het achtje draait gaan we een Mcflurry halen” uiteraard draaide ik dat achtje haha.”

HET RIJDEN IS VOOR HEM.. een vorm van ontspanning. Een beetje een psychologisch dingetje om even helemaal vrij te zijn van gedachten. Zoals Lesley dat zelf zegt.

“Het dagelijks leven, het denken, motorrijden geeft me rust. Het ontspant me na een drukke stressvolle week, dan kan ik dingen loslaten en een plekje geven. Het enige waar ik dan mee bezig ben is het genieten van de omgeving, het is een andere beleving dan rijden in de auto. Het motorrijden heeft me ook door een slechte periode heen geholpen. Op een dag pakte ik mijn motor en reed zes uur lang rond, ik kwam thuis en stortte in. Een depressie en een zware burn out namen het over. Ik heb heel hard aan mezelf moeten werken. Daar heb ik de tijd voor genomen. Ik heb hulp gezocht en kwam terecht bij Antes, en liet me opnemen in een kliniek waar ik me vrijwillig aanmeldde. Daar heb ik tien weken alles gedaan, bijkomen en werken om mijn maskers te laten zakken. Ik propte vroeger veel gevoelens weg om anderen tevreden te houden. Daardoor kwam ik in de knel. Die rit op de motor gaf de doorslag. En toen ik uit het traject van de kliniek kwam ga het motorrijden me de rust om door te zetten. En mijn dochter natuurlijk, zonder haar had ik mezelf opgegeven.”

RIJDEN IN EEN GROEP VERSUS ALLEEN RIJDEN..“Ik vind het heerlijk om alleen te rijden, als een loner. Even met niemand rekening houden, overal heen rijden waar jezelf naartoe wilt, het maakt niet uit hoe laat je thuis komt. In een groep moet je meer rekening houden met elkaar. Ik ben dan graag de laatste man. De groep overzien en bij elkaar houden vind ik leuk en als je met een groep rijdt van 10 a 15 mensen geeft dat een waanzinnig mooi beeld. En dat geeft toch een mooi gevoel. Als ik in een groep rij vind ik het gezellig om andere mensen te ontmoeten. Via een Facebook pagina of een Whatsapp groep voor ritten heb je vaak met dezelfde mensen contact en daar bouw je een band mee op om te rijden.”

ROUTES OM TE RIJDEN.. “Staan al deels uitgestippeld op mijn telefoon, die moet ik nog rijden, maar ik heb er al een paar gepland. Van de zomer ben ik onder andere naar Breda gereden om daar aan te sluiten bij een ride out. Dat was een ervaring die ik je wel kan vertellen maar het was gewoon echt een belevenis. Ik heb ook een route via Goeree Overflakkee richting Zundert, en dan alles binnendoor rijden. Dat was schitterend. Op Voorne Putten rij ik graag alle binnendoor wegen richting Oostvoorne en Rockanje dat zijn ook super mooie weggetjes. Soms rij ik door richting de Brouwersdam. Ook Hoek van Holland is leuk. De vuurtoren in de vesting van Hellevoetsluis is mijn favoriete stop plek. “Even een sigaretje doen.”

WAT VOOR TYPE RIJDER IS HIJ.. “Ik ben van de lange afstanden. Op een gegeven moment heb je in een bepaald gebied alles wel gezien en dan moet je toch wat verder rijden. Bij een lange rit zie je veel meer van hoe mooi het is, het liefst binnendoor in Nederland. Naar mijn werk ga ik met de auto. Ik wil zeker weten een keer met de motor op vakantie. Volgend jaar hoop ik een aantal dagen naar Schotland te kunnen en naar Normandië in Frankrijk.”

DE MOTOR WAAR HIJ NOG VAN DROOMT.. “Daar heb ik toevallig een foto van. Kijk..” Lelsey laat een telefoon op zijn mobiele telefoon zien. “Een supergave Harley Davidson DVO, streetglide. Daar zie ik mezelf wel op rijden! Hij is gewoon echt dik!” 

FAVORIETE MOTORQUOTE?

“Live to ride, ride to live”