De theesommelier van Voorne Putten

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is dsc04823.jpg
Foto: W de Wit

Sonja Goudappel van der Knaap heeft twee jaar lang gestudeerd om zich sommelier te mogen noemen. De specialist op het gebied van thee.

Wie bij haar winkeltje langs gaat, De Silveren Peer in Zwartewaal, krijgt behalve een enorme keuze aan smaken ook verrassend veel advies en kennis mee. 

Sonja werkt sinds vijf jaar met meer dan honderd verschillende smaken en soorten thee en schreef het boekje ‘Theetastisch’ vol tips en bijzondere recepten.

HOE HET BEGON

Ik werkte als secretaresse en toen mijn contract niet verlengd kon worden kwam ik zonder werk te zitten. Ik dacht in die tijd veel na over wat ik wilde gaan doen. Ik bakte graag taarten, en at ze trouwens ook graag maar zag mezelf daar geen werk van maken. 

Toen ik nadacht over wat bij taarten past kwam ik op thee. Ik ben begonnen met een thee webshop en stond regelmatig met een assortiment aan thee en accessoires op markten en fairs. Ondertussen volgde ik de opleiding tot theesommelier. Ik leerde het hele proces van thee, van de plant tot in het theekopje. Maar ook hoe een thee combineert met een gerecht en hoe thee op verschillende continenten in de wereld benaderd wordt.

Drie jaar geleden ben ik de winkel gestart. Ik wilde graag meer met het contact met klanten en een ruimte voor het geven van workshops want mijn kennis was zo gegroeid dat wilde ik overbrengen.”

WORKSHOPS

De workshops van Sonja zijn veelzijdig en daar vind ze zelf ook haar passie.

Zo is er een workshop thee en kaas. Waarbij er geen wijn maar thee bij een kaasplankje geserveerd wordt dat een verrassend goede combinatie blijkt te zijn. Of een workshop cocktail, mocktail en ijsthee waar je leert hoe je met thee een feestje kan maken.

En natuurlijk is er ook een workshop met chocolade. Het aanbod van workshop van De Silveren Peer is groot en Sonja straalt als ze over de workshops vertelt.

“Dat vind ik zo leuk om te doen, ik kom daarbij eventueel ook op locatie en het is erg leuk om de mensen verrassende mogelijkheden te laten zien die thee biedt. 

BEZORGD EN CORONA

“Ik maak wel zorgen vanwege Corona. Nu met Corona zie ik dat de aanvragen voor workshops terugloopt, dat vind ik erg jammer want ik mis zelf ook echt de gezelligheid. Toch is er nog veel mogelijk, ik kom de mensen graag tegemoet.”

Ik weet dat er meer mensen zijn die een beetje gezelligheid missen. Normaal gesproken komen mensen naar de winkel, of lever ik aan restaurants of winkels. Via mijn website en Facebook kunnen mensen bestelling plaatsen en hun vragen stellen. Behalve ophalen kan ik ook bestellingen opsturen. Maar in tijden van Corona probeer ik ook een keer per week tijd te maken om te bezorgen. Dat is net wat persoonlijker en zo kan je toch even een praatje maken. Ik krijg daar hele leuke reacties op.”

THEE UIT CHINA, INDIA, ZUID AMERIKA EN.. VOORNE PUTTEN?

Koffie uit Italië, Thee in meer dan 100 soorten, bijvoorbeeld groene meloen thee. 

En vanuit de hele wereld of naar speciaal recept zoals ‘Piña Colada, Crema Catalana of In de Zevende Hemel’. 

En dan laat Sonja zien dat Voorne Putten zelf ook thee heeft. 

De namen verraden de lokale plaatsnamen. Zo is er ‘Den ouden hooren, ‘t Zuytlandt, Hof van Putten, Heerlijkheid Voorne’ en Reckanje.’

Via de smaken van thee kan je zonder te reizen de wereld over. Sonja helpt u graag op weg. 

De Silveren Peer
Christinalaan 2 (Ingang zijkant van de Gaffelaar aan de Wilhelminalaan/ Willem Alexanderstraat )
3238 AD Zwartewaal
info@desilverenpeer.nl
www.desilverenpeer.nl
06-19190559 of via Facebook: https://www.facebook.com/desilverenpeer

Een aantal van de bijzondere theesoorten uit het assortiment van De Silveren Peer