Diana Schouten Fotografie.. ‘Ondernemen vanuit je hart.’

Diana Schouten

Diana schouten woont al haar hele leven in Hellevoetsluis. Na de middelbare school studeerde ze sociaal agogisch werk en woonde en werkte ze onder andere in Oostenrijk en Brazilië. Eenmaal terug in Hellevoetsluis volgde ze een propedeuse jaar psychologie voordat ze zwanger raakte. Ze wist dat ze klaar was voor het moederschap. Zwangerschap bleek geen makkelijke weg, maar het was wel de weg die haar bracht naar de fotografie.

VERDER VANUIT VERDRIET

Na een aantal jaren proberen raakte Diana via een lang ISCI traject zwanger van haar eerste dochtertje. Haar zwangerschap verliep tot aan het einde voorspoedig totdat bleek dat er iets vreselijks mis was. Diana moest afscheid nemen van haar kindje, een levensgebeurtenis waarbij de grond onder haar voeten werd weggetrokken en haar naar een diep verdriet bracht. 

“Ik moest echt opnieuw leren kijken en zoeken naar de mooie dingen in het leven. Ik zocht vooral afleiding van mijn verdriet dat overweldigend was. Dus nam ik een fotocamera mee naar het bos waar ik foto’s maakte van alles wat mijn aandacht trok. Gewoon simpele dingen zoals een bloemetje.”

NIEUWE ERVARINGEN

Creatief van aard wilde ze precies weten hoe haar camera werkte en wat voor soort foto’s ze zou kunnen maken. Ze verdiepte zich in verschillende lenzen, gebruik van licht, bewerken in Photoshop en voelde een belangrijk deel van zichzelf terugkeren. De zin om te ondernemen, de komst van ideeën. 

“Ik ging graag naar het bos en ben voorzichtig gestart met het opbouwen van een portfolio door fotoshoots te doen met kinderen. Dat is wat ik wilde, mooie foto’s maken van kinderen en zo hun ouders iets moois te geven om te bewaren. Ik kon zo ook even ontsnappen uit mijn realiteit doordat ik me op mijn modellen moest focussen. Zoals ik me inmiddels ook had voorgenomen te zullen doen. Want ik wist dat mijn hart nog steeds open stond voor kinderen. En een eigen kindje.”

DIANA SCHOUTEN FOTOGRAFIE

“Inmiddels combineer ik al bijna vier jaar het moederschap met de fotoshoots waar ik zo blij van word. Want ik heb nog een prachtige dochter gekregen. Ik hou van de interactie met die kleintjes, dat is echt het allerleukst. En dan lekker gek doen, daar krijg je de leukste foto’s van. Voel ik mezelf ook meteen weer een beetje kind. Ik doe behalve lifestyle shoots en new born baby shoots ook cakesmash. Voor de taarten werk ik samen met Esmeralda de Wolf, zij is echt super met taart creaties. Die worden tijdens een cakesmash door het kindje vervolgens mishandeld, van gesnoept en mee gesmeerd, dat levert heerlijke foto’s op. En geeft een heel vrolijk beeld.” 

THEMA’S

“Ik werk veel met thema’s. Het is ontzettend leuk steeds weer iets nieuws te verzinnen en te maken. Bij een cakesmash fotoshoot zie je het thema terug in het taartje, de achtergrond en de details. Dat is geen Photoshop, dat zijn echte props. Een cakesmash duurt ongeveer een uur, en de ouders begeleiden hun kindje terwijl ik de foto’s maak. De kindjes gaan altijd weer fris naar huis want ze gaan na de shoot nog lekker spetteren in een mini badje. Dat levert vaak nog wat extra leuke foto’s op. Ik bied de ouders via Facebook en mijn website www.dianaschoutenfotografie.nl alvast een voorproefje aan van de kwaliteit die ze kunnen verwachten. Want kwaliteit vind ik belangrijk en ik stel hoge eisen aan mezelf. Daarom ben ik na een fotoshoot ook nog lang niet klaar. De foto’s sorteren en optimaliseren daar neem ik echt de tijd voor. En daarnaast heb ik natuurlijk ook contact met de mama’s en sporadisch een papa. Dat overleg en de communicatie verloopt vaak via Whatsapp. Dat gaat heel goed. Omdat ik comfort en variatie in thema’s wil bieden, en dat zelf ook erg leuk vind regel ik zelf de bestellingen daarvoor en ook maak ik veel zelf. Of het nu een jungle thema is, of koekiemonster, of bohemian, of circus, of het babybos, of nijntje, of eenhoorns, prinsen en prinsessen en rond de kerst een mooi winters decor. Ik regel het allemaal zodat ouders alleen hun kindje hoeven mee te nemen.”

ALLEENSTAANDE MOEDER EN ONDERNEMER

“Het organiseren van de shoots houdt me naast mijn parttime baan en het moederschap altijd bezig. Tijd is een schaars goed geworden en Ik hou het vol doordat ik er zelf ook echt plezier uit haal. Ik werk twee dagen per week in vast dienstverband dit doe ik omdat ik naast zelfstandig ondernemer ook moeder ben en ik me verantwoordelijk voel voor de stabiliteit. Ook in mijn eigen inkomen. Bovendien geeft mijn bijbaan me ook even een onderbreking. Al doe ik niets liever dan mooie foto’s maken terwijl een lachend kindje voor mijn lens plezier aan het maken is”

CORONA PROOF?

“Uiteraard! En ik werkte altijd al hygiënisch dus in dat opzicht is er niets veranderd. Mensen kunnen de kinder verjaardagen even niet zo uitgebreid vieren, en ik merk door mijn volle agenda dat deze cakesmash fotoshoots enorm in trek zijn en deze ervaring met de prachtige foto’s ervan een verjaardag toch speciaal kunnen maken. Met zo’n prachtig taartje van de bakker erbij natuurlijk!”

Voor meer informatie is Diana Schouten Fotografie te vinden op Facebook of via 06 42490716.