Hoe zit het, tot nu toe, met het verplichte mondkapje?

Vanaf 1 december streeft het kabinet het dragen van mondkapjes te verplichten. Dat is de datum waarop de nieuw aangenomen wet in werking zou moeten treden. Minister Hugo de Jong geeft aan op 1 december te hopen maar houdt ook nog rekening met een uitloop naar 8 december.

De coronawet die het dragen van mondkapjes verplicht kon worden aangenomen op basis van artikel 58j waardoor de minister hygiëne maatregelen kan verplichten. Een belangrijk gegeven is dat deze wet tijdelijk van aard is en na drie maanden komt te vervallen en moet worden herzien. De boete voor het niet dragen van een mondkapje in openbare ruimtes bedraagt 95 euro en levert geen aantekening of een strafblad op.

Iedereen vanaf dertien jaar is dan verplicht een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Het gemeentehuis, winkels, luchthavens, openbaar vervoer vallen daar bijvoorbeeld onder. Het dringende advies is nu het mondkapje te dragen in alle openbare binnenruimtes en bij contactberoepen zoals de kapper of in een taxi.

In België heeft een rechter in Chaleroi de coronawetgeving vernietigd op grond van ongrondwettelijkheid, zo schrijft het Parool in een artikel op 27 oktober 2020. Dit is mogelijk wanneer er geen Noodtoestand is uitgeroepen. Ook in Nederland is er geen officiële noodtoestand uitgeroepen.