Vakantie voucher verdwijnt naar de noorderzon?

Veel Nederlanders kregen afgelopen jaar een voucher als vakantie’s of evenementen geen doorgang vonden vanwege de Corona pandemie. In goed vertrouwen werden een voucher geaccepteerd. Onlangs ontdekten veel Nederlanders dat hun geld terugkrijgen een moeizaam proces is. Waarbij de communicatie vanuit de reisbranche niet soepel verloopt.

En Astrid vroeg zich ondertussen af waar haar vakantievoucher gebleven is? Naar de noorderzon?

Astrid ontdekte dat haar voucher voor het evenement Pinkpop niet langer geld terug aanbiedt. Dus dat het soms niet mogelijk is geld terug te krijgen is haar bekend. Ze kreeg van Ticketmaster te horen dat zij binnen vier weken na annulering van het evenement de aanvraag tot geld terug in had moeten indienen. Echter was zij daar niet goed van op de hoogte en toen zij later alsnog haar geld terug vroeg kreeg ze nul op request. Dat verlies besloot Astrid te nemen met de hoop op doorgang van Pinkpop in 2021.

“Ik vond dat niet zo erg. Het bedrag is relatief te overzien en de tickets blijven geldig voor het volgende Pinkpop jaar.”

Maar met haar vakantievoucher via Vakantiediscounter ondervond Astrid problemen.

“Mijn voucher is verdwenen!”

Haar voucher is geldig tot en met Mei 2021. De geplande stedentrip naar Italië werd afgelopen Mei geannuleerd. Ze overwoog nog even om te boeken maar het werd binnen Europa steeds risicovoller te reizen zodoende besloot zij later in het jaar verder te kijken. Astrid diende uiteindelijk via het contactformulier op de website van Vakantiediscounter op 15 augustus het verzoek in om het geld van haar voucher terug. 

“Ik heb geduldig afgewacht, ik begrijp dat het voor ondernemers een moeilijk jaar is en er wachttijden kunnen zijn. Ik wil met hen rekening houden zoals we dat allemaal wat meer met elkaar moeten doen in tijden van Corona.”

Toen zij geen reactie kreeg belde Astrid op 30 oktober met De Jong Intra waar zij haar vakantie via Vakantiediscounter heeft geboekt. Daar vroeg zij hoe zij haar geld van de voucher terug zou kunnen krijgen. Het reisbureau verwees haar terug naar Vakantiediscounter, die heeft volgens hen de boeking en de voucher in beheer heeft.

“Zij gaven aan geen boekingsnummer van mijn reis te hebben. Dat valt onder het reserveringsnummer bij Vakantiediscounter.Opnieuw bedacht ik dat ik geduldig zou afwachten op een bericht. Tot ik besloot dat ik van de voucher misschien toch nog gebruik wilde maken. Misschien een weekendje weg in Nederland, even samen met mijn partner er tussenuit.”

Toen zij haar account opende bij Vakantiediscounter zag ze tot haar verbazing haar voucher nergens meer terug.

“Ik schrok daar wel van. Ik vraag me af of dit bij meer mensen gebeurd? Ik ben blij dat ik een screenshot van mijn voucher heb gemaakt en de emails over de voucher bewaard heb, anders zou ik niet eens kunnen aantonen dat ik toch echt een voucher in mijn account had staan. Die is nu dus verdwenen en niemand heeft mijn mails beantwoord, dus ik heb geen idee waar mijn voucher, of mijn geld is.”

Astrid heeft direct Vakantiediscounter gemaild en hen ook via Facebook benaderd.

De persvoorlichter van Vakantiediscounter reageerde niet inhoudelijk op de vragen die hem werden voorgelegd door Astrid zelf.. Namelijk; ‘Hoe kan het verdwijnen van voucher bij de persoonlijke accounts/inlogpagina van Vakantiediscounter verklaard worden?’ En; ‘Wat de is de reden van verwijdering zonder dat daarover met klanten wordt gecommuniceerd via email, telefonisch of anderszins persoonlijk contact?’

Astrid heeft inmiddels een bevestiging van restitutie ontvangen.